ایرنا: دلفان از دیرباز با داشتن روغن حیوانی مرغوب و معطر زبانزد
بوده و مسافران با سفر به این دیار فرآورده دامی را به عنوان سوغات و تحفه
به ارمغان میبرند. وجود مراتع و چمن زارهای مرغوب، کوههای انباشته از
پوشش جنگلی مناسب و گونههای گیاهی معطر موجب شده که روغن حیوانی تولیدی
عشایر و دامداران دلفان از مرغوبترین روغنهای حیوانی کشور باشد.
روغن حیوانی دستاورد دیرینه زنان سخت کوش عشایر است که پس از جمعآوری شیر گوسفندان، آن را درون یک دیگ بزرگ ریخته و میجوشانند.
پس از مدتی آن را از روی
آتش برمیدارند و تا کمی ولرم شود و با اضافه کردن مقداری مایه ماست، شیر
را خوب هم میزنند و در جای مناسب آن را خوب میپوشانند.
زنان سخت کوش دلفان ماست
تهیه شده را درون مشک ریخته و باافزودن مقداری آب و نمک، آن را به دوغ و
کره تبدیل کرده و کره طبیعی آن را به مدت چند روز جدا میکنند.
پس از آن کره جدا شده را
داخل دیگ بزرگی روی آتش قرار داده تا به میزان کافی بجوشد و پس از تصفیه
کردن، روغن سفید و خالص با عطر خاص به نام "روغن حیوانی" تولید میشود.
روغن حیوانی که در زبان لکی به نام "روغن دان" معروف است برگرفته از شیر گاو و گوسفند و به رنگهای زرد و سفید است.
زنان عشایر با پختن نان
محلی به نام "کلیره "KOLEERAHکه در واقع همان نان مقدس در ایران باستان
بوده و بامخلوط کردن آن با روغن حیوانی، خوراکی به نام محلی "چزنک" تهیه
میکنند.
براساس تحقیقات
"اسیدآراشیدونیک" روغن حیوانی موجب افزایش HDL لیپوپروتئینها با وزن
بالا و کاهش LDLلیپوپروتئین با وزن سبک میشود. از نظر طب سنتی روغن
حیوانی دارای خواص فراوانی ازجمله در زمینههای استخوانسازی ، کاهش غلظت
خون ، چربیهای زایدشکم، شادابی و سفیدی پوست و سم زدایی از بدن است.
روغن حیوانی تولید دامهای
عشایر دلفان به دلیل تعلیف گوسفندان از گیاهان متنوع مرتعی، سرشار از
اسیدهای چرب خوش بو و خوش طعم با انرژی بسیار بالاست.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر